Matlagning ombord

Matlagning på båt - Camping recept

Laga mat som en riktig campare. Att äta på en skärgårdsklippa får oss att uppskatta vår vackra natur. Om något kan får oss att vilja kämpa för en minskad negativ miljöpåverkan så är det väl att uppleva naturens bästa sidor. En måltid på en klippa med goda vänner i solnedgången är nästan en religiös upplevelse som kan omvända den värsta miljösyndaren.

Vissa av följande recept är hämtade ur boken "I Båten" utgiven inom projektet Skärgårdssmak. Låt dig inspireras av recepten och begrunda våra praktiska tips...

Praktiska tips:

- Hellre det enkla före det svåra.

- Förbered hemma och frys in till bunkringen.

- Frys även Mjölk- och gräddförpackningar. Dessa blir utmärkta kylklampar.

- Marinera köttet hemma i dubbla plastpåsar. Kött i marinad får längre hållbarhet.

- Kombinera med enkla tillbehör

- Chips till en grillad är gott och enkelt.

- Färskpotatisen är enkel att koka och behöver ej skalas.

- En färdig Cesarsallad från affären gör måltiden enkel, delikat och lätt

- En fylld chiabata är en hel måltid i ena näven.


Vid grillning:

På sjön är grillen/den öppna elden samlingspunkten är en självklarhet vid båtturer. Det som grillas blir delikat. Fiskfoliepaket direkt på glöden blir hur goda som helst. På grillen gör du den godaste köttbiten. Men det är bra om man tänker på följande tips:

FÖRBERED GRILLEN

Handskas alltid ansvarsfullt med eld och glöd.

- Lägg grillfolie i botten innan du häller på kol. Efterarbetet blir enklare.

- Se till att grillgaller, tång och spett är rengjorda

- Lägg på rikligt med kol i grillen.

- Spraya tändvätska över grillkolen.

- Vänta 4-5 minuter innan du tänder, så att grillvätskan får dra in i kolen.

- Vänta cirka 20 minuter! Grilla inte för tidigt


VID GRILLNING AV KÖTT

- Välj de bitar som har synligt fett insprängt.

- Marinera köttet i god tid.

- Torka av marinaden från köttet, så bränns inte ytan

- Lägg inte köttet på gallret innan det blivit hett.

- Spraya då vatten om det börjar flamma då du grillar.

- Släpp aldrig uppmärksamheten. Det går snabbt att bränna vid.

- Vid stora köttstycken med lång grilltid, öka avståndet till glöden.

- Salta inte innan köttet ligger på grillen.


UNGEFÄRLIGA GRILLTIDER

- Korv, kassler, hamburgare3-5 minuter

- Lamkottletter 3-5 minuter

- Entrecote 4-8 minuter

- Grillspett 6-8 minuter

- Fläskkotlett 6-8 minuter

- T-benstek 8-10 minuter

- Revbensspjäll 20-25 minuter


FAVORIT MARINADEN

- 2-4 dl passerade tomater.

- 1-2 msk vinäger,

- 1-2 msk soja,

- 2 pressade vitlöksklyftor,

- lite socker, salt och svartpeppar.


Sommarens klassiker

- Sill, färsk potatis, gräddfil eller crème-fraiche med gräslök som förrätt eller pröva tunt hårt bröd med inlagd sill, gräddfil och hackad lök som pålägg. Glöm ej nubben, att sjunga till.


Båtröra med kallrökt Vånölax

- Tärna 4 hg kallrökt lax

- Pressa 1 lime

- Finhacka 1/2 äpple

- Blanda 1 msk ädelost, 1 msk majonnäs, salt, peppar tillsammans med övriga ingredienser.

- Serveras som fyllning i en baguette.


Chiabata med tonfiskröra

- Rör ihop 2 hg crème-fraiche, 2 hg tonfisk, 1 kokt ägg i klyftor, 1 hackad rödlök och 1 hg purjolök och lägg tonfiskröran i brödet.


Skinkröra

- Blanda 2 hg strimlad rökt skinka, 3 msk keso, 2 msk majonnäs, 1/2 tsk chilipulver, 1/2 finhackad rödlök, 1 msk hackad bladpersilja och salt.

- Servera förslagsvis i en chiabata.


Räkröra i rulle

- Blanda i en skål 4 hg skalade räkor, 2 msk kesella gourmet, 2 msk äkta majonnäs, 1 msk basilika, 1 tsk Dijonsenap, salt och svartpeppar.

- Rulla in röran i ett tunnbröd.

- Servera gärna med en dillkvist och valfria grönsaker.

- Om du vill ha en lyxigare variant toppas röran med lite fiskrom


Småabborre på pinne över öppen eld

- Rensa abborren genom att skära loss gälarna och dra ut inälvorna.

- Skölj fisken, salta och lägg en klick smör i fisken.

- Stick en pinne genom rumpan och ut genom munnen på abborren.

- Grilla över glöd.

- Fisken är färdig då fenorna lätt lossnar och den antagit en gyllenbrun färg.

- Ta av skinnet och ät fisken direkt från pinnen.

- Gör om till dess att fångsten tagit slut.


Pinnbröd över öppen eld

- Blanda 4 dl vetemjöl, 1 dl vatten, 1 matsked socker och lite salt till en smidig deg.

- Dela degen i fyra delar.

- Knåda fast degen på en pinne

- Baka över glöd.

- Brödet är färdigt efter 10-15 minuter då degen antagit en gyllenbrun färg.

- Ät direkt från pinnen.


Grillade laxfjärilar

- Se till att färskpotatisen och allt annat är färdigt innan ni grillar fisken.

- Filea laxen hemma eller köp färdig fileat från affären.

- Skär i bitar som är drygt 4 cm.

- Gör ett snitt i mitten ned till skinnet. Ej igenom skinnet.

- Vik och du får en fjärilskotlett

- Salta, peppra och stänk på olja eller grillsås.

- Grilla försiktigt tills de är färdiga att avnjutas.

- Ät på direkten.


Dagens fångst i folie

- Riv av ett par decimeter grillfolie.

- Smöra den blankaste sidan

- Lägg dit den rensade fisken samt potatis, frukt, lime eller citron, grönsaker och majs. Gärna lite rökt skinka eller rökt korv.

- Lägg ett par klickar smör ovanpå och krydda efter behag, gärna med vitlök. Toppa med lite vin, crème-fraiche eller grädde om sådana resurser finns.

- Tillslut paketet väl och förstärk med en ytterligare en bit folie.

- Lägg paketet på grillen eller i den öppna eldens glöd cirka 12-15 minuter. Vänd paketet försiktigt några gånger.

- Öppna försiktigt, dofta och njut.

Tips! Ät direkt från foliepaketet så håller sig maten riktigt varm.