Pålsteken - “Kungen av knopar” - Så gör du...

Vi fann en jättebra beskrivning av den hyllade Pålsteken. En beskrivning med film som Moory publicerat.

En Pålstek kallas ofta för “Kungen av knopar” och är en oundgänglig knop att kunna. Det är en av de vanligaste knoparna till sjöss och används för att få en fast ögla på en tamp eller lina. I den här guiden lär du dig att knyta denna användbara knop.

Knopen är användbar i alla möjliga sammanhang – inte minst vid förtöjning. Öglan behåller sin storlek oavsett belastning vilket gör att den också används som livlina vid räddningsinsatser.

En stor fördel med pålsteken är att hur mycket den än dras åt så är den alltid lätt att få upp. För att lossa pålsteken så vänder man bara på den och bryter den. Se videon eller bilderna nedan för att lära dig slå och lossa en pålstek.

Så tar du upp en pålstek

  1. Hitta stället under öglan där den lösa repänden omsluter den fasta replängden
  2. Dra ut den lösa repänden ur öglan
  3. Nu ska knuten lösa upp sig själv

Minnesramsor för pålstek

Det finns en mängd olika minnesregler för pålsteken, varav den kanske vanligaste är prinsessan och draken där draken dyker upp ur en sjö och drar med sig prinsessan ner i djupet. En annan variant går ut på att en kanin tar sig ut ur sitt hål och rundar ett träd för att sedan återvända ner i hålet igen.

Har du inte lärt dig knyta efter en knopramsa i barndomen så finns det inte heller någon anledning att lära dig en nu. När du har slagit den tillräckligt många gånger så kommer den knyta sig själv.
Fler bra knopar att kunna. Pålsteken är bara en av många knopar du måste kunna för att klara dig på sjön. I vårt båtmagasin Moory Magazine hittar du fler instruktioner för knopar som dubbelt halvslag, skotstek, råbandsknop och stoppåtta.